CENEVA®


Edel Group is 's werelds eerste tapijtfabrikant met een 100% SBR-vrije tapijtrug: Ceneva®. Ceneva® is officieel geïntroduceerd tijdens DOMOTEX 2014.

Onderstaand vindt u het persbericht van 7 januari 2014:


Op DOMOTEX 2014 introduceert tapijtproducent Edel Group uit Genemuiden Ceneva®, ’s werelds eerste tapijt backing zonder styreen-butadieen. In plaats daarvan wordt vinyl acetaat ethyleen (VAE) gebruikt. VAE is de milieubewuste oplossing en kent enkele voordelen voor het tapijt.

Traditionele tapijt backing bevat een latex op basis van styreen-butadieen rubber (SBR). Jarenlang was SBR ongeëvenaard, maar sinds enkele jaren loopt een discussie omtrent mogelijke gezondheidsrisico’s. Om deze reden heeft Edel Group besloten Ceneva® te ontwikkelen, een SBR-vrije backing. Het backen van tapijt met Ceneva® heeft twee grote voordelen: het is 100% SBR-vrij en het verbetert meerdere aspecten van het eindproduct tapijt. Edel Group is ’s werelds eerste tapijtproducent die volledig is overgeschakeld naar het gebruik van VAE voor het backen van tapijt.

De voordelen van VAE ten opzichte van SBR zijn onder andere lagere emissies van vluchtige organische stoffen (VOS) en een geurloos tapijt. Een ander voordeel van het gebruik van VAE is de gereduceerde ontvlambaarheid waardoor Ceneva® backing zeer geschikt is voor commerciële locaties zoals hotels en kantoorgebouwen waar brandveiligheid een hoge prioriteit is. Ceneva® backing is daarnaast flexibeler en heeft een constantere kwaliteit dan traditionele backings.

Vanaf 2014 is Ceneva® backing de standaard voor alle Edel Group en Edel Telenzo tapijten.

Voor meer informatie kunt u de  website van Ceneva® bezoeken.


 Lees de Ceneva® brochure (Engels) of  lees dit artikel van Wacker Chemie AG.