HET JUISTE TAPIJT KIEZEN 


Tapijt is de meest veelzijdige vloer. De keuze in dessin, structuur en kleuren is eindeloos! Hoe kiest u het beste tapijt wanneer er zo veel mogelijkheden zijn? Onderstaand vindt u enige informatie die u wellicht kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een tapijt.

MATERIAAL KEUZE

Getuft tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten garens, zowel natuurlijke als synthetische. Het gekozen garen bepaalt in grote mate het uiterlijk, de textuur en prestatie van het tapijt. Daarom benoemen we hier de verschillende opties:

WOL  
- wol is een natuurlijk materiaal dat zowel duurzaam als herbruikbaar is.
- wol is sterk en slijtvast en heeft een natuurlijke bescherming tegen vlekken en vervuiling. Wol is ook brandwerend.
- tapijten van wol hebben een natuurlijke look en voelen zacht en luxueus aan.

WOLRIJK  
- de meeste wolrijke tapijten van Edel Group bestaan uit 50% wol en 50% polypropyleen.
- wolrijke tapijten kennen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze combineren de bestendigheid van polypropyleen met de natuurlijke look en feel van wol.

POLYAMIDE
- polyamide is een synthetisch garen met uitstekende eigenschappen op het gebied van levensduur en onderhoud.
- polyamide heeft een luxe uitstraling en voelt zacht aan. Polyamide is aanverfbaar en daarmee beschikbaar in een uitgebreid kleurenpalet.  
- polyamide is sterk, vuilt niet aan, plet niet en heeft goede brandeigenschappen, waarmee polyamide tapijten een zeer lange levensduur kennen.

Vergeleken met polyamide 6 is polyamide 6.6 nog zachter en heeft het nog betere eigenschappen op het gebied van levensduur en onderhoud.

POLYPROPYLEEN  
- polypropyleen is een relatief goedkoop synthetisch garen met een scherpe prijs-kwaliteitverhouding.
- polypropyleen is vlekwerend, vochtbestendig en UV-resistent. Wanneer polypropyleen solution dyed is, is het tevens kleurecht.

STRUCTUUR

Getufte tapijten worden geproduceerd in verschillende structuren welke onderstaand kort worden toegelicht:

GESNEDEN POOL
Een gesneden pool wordt gemaakt door middel van het doorsnijden van de lussen waarmee een rechtopstaande pool wordt gecreëerd.

FRISÉ
Een frisé is een gesneden pool met een levendige uitstraling door het gebruik van gedraaid garen. 

LUSSENPOOL (of bouclé)
Een tapijt waar de lussen niet doorgesneden worden, is een lussenpool. De lussen kunnen van gelijke hoogte zijn of in een zogenoemde hoog-laag constructie getuft worden. Een hoog-laag constructie, waarbij de lussen in een willekeurige of vaste volgorde van hoogte verschillen, wordt gebruikt om bijvoorbeeld strepen of andere dessins te ontwerpen. 

CUT & LOOP
Wanneer slechts een deel van de lussen wordt doorgesneden, wordt een zogenaamde cut and loop gecreëerd. Dit is een modieuze afwerking welke zacht aanvoelt en waarmee verschillende patronen of dessins worden gecreëerd. 

TAPIJTKLEUREN

Het kiezen van de juiste kleur is niet eenvoudig, want kleur is zeer bepalend in een ruimte. Tapijt is verkrijgbaar in praktisch alle kleuren. Een aantal tips om u te helpen bij het kiezen van de juiste kleur: 

NEUTRAAL
Neutrale kleuren zoals beige en grijs zijn over het algemeen goed te combineren met ieder kleurenschema. 

LEVENDIGE KLEUREN
Levendige kleuren zoals rood en blauw zijn sprekend en trekken de aandacht. 

DONKER OF LICHT
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, waar lichte kleuren op de vloer een ruimte groter en lichter doen ogen. 

VERVUILING
Tapijten in een donkere kleur, gemêleerd of met een patroon zijn zeer effectief in het verbergen van eventuele vervuiling. 

KLEURENPALET
Polyamide is verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet, waar wollen tapijten vaak enkel beschikbaar zijn in meer natuurlijke tinten. Solution dyed polypropyleen tapijt is verkrijgbaar in een beperkt kleurenpalet.