over edel

Edel Group is opgericht in 1918, toen nog onder de naam "Firma E de Lange & Zn, matten en biezenhandel". Innovatie is onderdeel van onze bedrijfscultuur. Zo zijn we gegroeid van het handmatig produceren van biezenmatten tot de productie van synthetische en wollen tapijten. Inmiddels staan er op vier locaties in Genemuiden moderne fabrieken ten behoeve van de productie van tapijt en kunstgras. Edel Group is ISO 9001 gecertificeerd.

De tapijtcollectie van Edel Carpets wordt al vele jaren wereldwijd verkocht. Kwaliteit, service en onderscheidende tapijten zijn ons handelsmerk. Bezoek de website van Edel Carpets voor een overzicht van de tapijtcollectie.

1918

het handmatig produceren van biezenmatten

1950

met een weefmachine werden kokosmatten geproduceerd

anno 2017

een moderne backingstraat voor het backen van tapijt (foto) of kunstgras

de geschiedenis van tapijt

De geschiedenis van de tapijtproductie in Genemuiden (Overijssel) start al in de zestiende eeuw toen biezen - welke groeien in het gebied rondom Genemuiden - werden gebruikt om thuis matten te produceren. De eerste bedrijven - inclusief Edel Group - zijn begin twintigste eeuw opgericht. De verhuizing naar kleine productielocaties en het gebruik van machines zorgden er voor dat kokosmatten en ruiggeschoren auto- en deurmatten geproduceerd konden worden. Tot en met de jaren zestig waren meerdere Genemuidense bedrijven succesvol in het produceren van deze matten.

Door groeiende concurrentie en afnemende vraag moest er gezocht worden naar extra werk. Dat werd gevonden in de productie van zachte vloerbedekking gemaakt van sisal, wollen en synthetische garens. Edel Group kocht haar eerste tuftmachine in 1969 en al snel volgden er nog vijf en twee backing-straten.

Tot op de dag van vandaag komt meer dan 60% van de Nederlandse tapijtproductie uit de regio van Genemuiden. Voor meer informatie kunt u de website van het Tapijtmuseum bezoeken.